Tatoeage Verwijderen

Het gebeurt wel vaker dat een tatoeage op een gegeven moment niet meer in uw levensstijl past. Tot voor kort was het niet mogelijk om tatoeages volledig en zonder littekens te verwijderen. Dankzij de komst van de ND Yag laser kunnen tatoeages nu zonder littekens verwijderd worden.

Tatoeage verwijderen

Vaak laten mensen zich op jonge leeftijd tatoeëren omdat het mode is. Het gebeurt wel vaker dat een tatoeage op een gegeven moment niet meer in hun levensstijl past, of dat ze de tatoeage simpelweg niet meer mooi vinden. Tot voor kort was het niet mogelijk om tatoeages volledig en zonder littekens te verwijderen. Dankzij de komst van de ND Yag laser kunnen tatoeages nu zonder littekens verwijderd worden. Ook is het mogelijk om een bestaande tatoeage te vervagen voor een zogenaamde “cover up”. De tatoeage kan in enkele behandelingen vervaagd worden zodat er een nieuwe tatoeage overheen gezet kan worden. 

Intakegesprek

De behandeling begint met een intakegesprek. Ieder persoon en tatoeage is anders. Ook reageert ieders huid anders. Vooraf kan nooit de garantie worden gegeven dat de tatoeage geheel verwijderd kan worden. Voor het verwijderen van elke tatoeage – hoe groot (of klein) dan ook – zijn altijd meerdere behandelingen nodig. Het aantal behandelingen kan vooraf nooit precies worden aangegeven. Ik probeer dit aantal zo nauwkeurig mogelijk in te schatten. Omdat te kunnen doen maak ik een analyse van de tatoeage.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van:

 • De grootte en de diepte van de tatoeage
 • De kleur van de tatoeage
 • De gebruikte tatoeage inkten

Ook de locatie van de tatoeage speelt een rol. Gevoelige delen van de huid moeten vaker worden behandeld omdat de laser daar op lager energieniveau moet worden ingesteld om littekenvorming te voorkomen. Ik adviseer u om de behandeling niet te starten kort na een zonvakantie of na gebruik van een zonnebank.

Hoe werkt de behandeling met een laser?

De laser zendt een intense lichtflits van één golflengte uit. Dit licht wordt geabsorbeerd door de inktdeeltjes die in de huid ingekapseld zitten. De laserenergie breekt de kapsels open en laat de inktdeeltjes in kleinere deeltjes uit elkaar vallen, die vervolgens door het afweersysteem van het lichaam worden verwijderd. Omdat het in de meeste gevallen om grote hoeveelheden inkt gaat zal het lichaam deze niet in een keer kunnen afbreken en zijn er meerdere behandelingen nodig.  Indien uw lichaam goed op de behandeling reageert, zal de tatoeage gedurende de behandelperiode steeds meer vervagen.

Na de laserbehandeling

Tijdens de laserbehandeling zal er tijdelijk een witte verkleuring van de huid optreden. Dit neveneffect heet “laser snow”. Deze witte verkleuring verdwijnt binnen 15 minuten na de behandeling. Er zal ook roodheid en zwelling van de huid optreden. De pijn en branderigheid die direct na de behandeling ontstaat, kunnen worden verminderd door de plekken een paar minuten te koelen met coldpacks, natte kompressen of ijsklontjes (in een plastic zakje in een washandje). Het koelen vermindert ook de zwelling. Wanneer de napijn te heftig wordt, kunt u een paracetamol innemen. Na de behandeling kunnen er korstjes en kleine blaartjes ontstaan, binnen 2 weken zal de huid weer genezen zijn.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen

Indien de behandelde huid pijn gaat doen, gaat zweren en zwellen met pusvorming is het mogelijk dat er een huidinfectie is opgetreden. Dit komt echter heel zelden voor.

Advies:

 • Vermijd zwemmen of contactsporten wanneer er nog schilfertjes aanwezig zijn
 • 8 weken voor en na de behandeling mag u niet in de zon of onder de zonnebank
 • 1 week geen sauna
 • De genezing van het behandeld huiddeel gaat gepaard met de vorming van donkergekleurde oppervlakkige schilfertjes die na 3 tot 5 dagen vanzelf loslaten. Deze schilfertjes geven soms veel jeuk. Het is belangrijk om er dan niet aan te zitten of te krabben. Dit kan littekenweefsel veroorzaken
 • 2 maal daags crème gebruiken die aan u is meegegeven
 • Douchen is 2 dagen niet toegestaan. Daarna mag u weer douchen maar de behandelde huid mag u alleen met een doek droog deppen en niet hard wrijven
 • 2 dagen de tatoeage niet afdekken met kleding. De huid moet kunnen ademen
 • Minimaal 1,5 liter water drinken per dag. Dit zorgt voor een snellere afvoer van de pigmenten

Neveneffecten van tatoeage verwijdering

Roodheid
Het immuunsysteem reageert; dit is normaal. De huid kan gevoelig zijn en er kan sprake zijn van zwelling.

Blaren
De blaren kunnen over het hele gebied opkomen, dit is een normaal genezingsproces. Bij de ND Yag laser zullen dit meestal kleinere blaren zijn. Grote blaren kunnen met een gesteriliseerde naald worden doorgeprikt. Bescherm de blaar daarna wel tegen infectie met een betadinezalf.

Korsten
Dit kan voorkomen, vooral bij behandelingen waar bloed bij vrij komt. Korsten moeten zo lang mogelijk blijven zitten, ter voorkoming van infecties en littekens.

Hypopigmentatie
Verlies van kleur in de huid wegens vernieling van melanine; dit pigmentverlies lost zich meestal vanzelf op binnen enkele weken of maanden als er weer nieuwe melanine wordt aangemaakt. 

Veel gestelde vragen tatoeage verwijderen

Hoeveel keer moet ik behandeld worden om mijn tatoeage te verwijderen?
Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kleur en de manier waarop de tatoeage geplaatst is. Meestal kan de tatoeage in 8 tot 12 behandelingen verwijderd worden. 
Is de behandeling pijnlijk?
Dit valt gelukkig erg mee. Een laserpuls is te vergelijken met het afschieten van een elastiekje tegen de huid. Het pijnlijke gevoel wordt steeds minder naarmate de tatoeage vervaagt. U kunt ook bij u huisarts vragen naar een verdovende crème(emla). Deze moet u een 1 uur voor de behandeling op de tatoeage aanbrengen.
Zal de tatoeage uiteindelijk volledig verdwijnen?
Donkere kleuren reageren meestal het best op de laserpulsen. Iedere kleur is opgebouwd uit een aantal verschillende inktsoorten waarbij de ene mogelijk snel en de andere minder snel op de laserpulsen reageert. Ik kan niet garanderen dat de tatoeage geheel verdwijnt.
Moet ik mijn huid voor en na de laserbehandeling tegen de zon beschermen?
Doordat de huid tijdens de laserbehandeling wordt blootgesteld aan een intense hoeveelheid licht moet overdadig zonlicht worden vermeden. Indien blootstelling aan de zon onvermijdelijk is, adviseer ik altijd een sunblock te gebruiken (factor 50).
Hoe lang blijft de huid geïrriteerd na de behandeling?
Na de behandeling kan de huid een zwelling vertonen die na enkele uren weer wegtrekt. Koelen met een icepack is dan erg belangrijk. Er kunnen korstjes en blaartjes ontstaan. Na 2 weken is de huid weer hersteld.
Voorbeelden